A jövő menő!

Március 29-én különböző neves előadók, szervezetek, cégek érkeztek hozzánk mindenféle csodákkal, hogy segítsenek megközelíteni a megközelíthetetlent: JÖVŐ témanapot tartottunk Káli György Babérligetes szülő szervezésében.

A nap folyamán a gyerekek csoportokban, egymást váltva vettek részt az izgalmas programokban. Az alsósok több rövidebb, játékosabb programon vehettek részt, míg a felsősök hosszabban elmélyülhettek egy-egy témában.

A nap kerettörténetét Végvári Imre: Jövőmenők című könyve és karakterei, Priusz és Gordiusz adták.

A nap folyamán találkozhattak a gyerekek Strenner Szilárddal  (https://grafacity.eu/), aki egyrészt vizuálisan jegyzetelte Végvári Imre előadását, másrészt közösségi grafika projektjébe bárki bekapcsolódhatott a folyosón, rajzolhatott a több 10 méter hosszú fehér papírra. A Selfiemat segítségével pedig vicces selfieket készíthettünk.
Alsósok programjai:
Bevezetetés a robotikába (Paul Ágnes és Hosszu Anita – CleverSide)
A Cleverside csapata egy  a robotok múltjáról és a jövőről szóló beszélgetős prezentációval várták a gyerekeket, akik később  papírral és ceruzával tervezetek programot Priusz és Gordiusz macskákkal a Jövőmenők könyvből.

Találkozás Pepperrel, a beszélő robottal (Antalné Bagoly Julianna és Prattinger Balázs – Racionet Zrt.)

Pepper a humanoid robot tánctudásával, vicceivel és kedvességével vette le a gyerekeket (és felnőtteket) a lábukról. Prattinger Balázs csapata külön a jövőnap és a gyerekek kedvéért megtanított pár bevezető magyar mondatot az amúgy angolul értő Peppernek, illetve egyedi Babérligetes grafikával is készültek.


Legyél te is startupper (Gerencsér Dorka – MVM Smart Future Lab)

Mi a startup? Miben különbözik a hagyományos vállalkozásoktól? Gerencsér Dorka beszélgetett a gyerekekkel arról, hogy milyen startup ötletek merültek fel bennük. , A gyerekek találkozhattak vendég előadókkal, akik egy kis “útravalót, élettapasztalatot” adtak át. Wohlmuth Máté (CEO, Coding Sans) mesélt a startupperkedésről, Majsai Richárd (alapító, Freelancerblog.hu) a freelancerkedésről és meglepetés vendégként érkezett az RTL Klub startupokról szóló reality műsora, a Cápák között egyik zsűritagja, Balogh Péter egy kis plüss cápa társaságában – az NNG társalapítója is meghallgatta a kis startupperek ötleteit és értékelte azokat. 🙂

Űrkutatás (Szűcs László – Kecskeméti Planetárium, Puli Space Technologies)
Az osztályteremben felépült egy óriási LEGO- terepas)ztal, amelyen egy elképzelt holdbázison végezhettek  különféle ügyességi feladatokat a gyerekek egy holdjáró roverrel.

 

E-sport – Just Dance szoba (Ignácz Detti és Gódi PéterJust Dance Mánia)

Megrendeztük az első Babérliget Just Dance versenyt. A koreográfiát legpontosabban követők nyereményeket is kaptak, de mindenki jót bulizott ebben a szobában.

Jövő álmodás terem

A teremben három különböző program került egymás mellé:

Játszóház projekt (Huszár Janka, https://www.jatszohazprojekt.hu/)

A Mino & Tauri társasjátékot próbálhatták ki a gyerekek. Földönkívülieknek nyújtottak segítséget összerakni a lezuhant űrhajójuk darabjait. Feladatuk Mino és Tauri hazajuttatása volt a Kreton bolygóra, melyhez közös erővel kell megtalálniuk a kukoricatáblán elhagyott féreglyuk detektort, sugárhajtóművet, űrhajóajtót és még számos kelléket.

Playthru – Minecraft és történelem (Kovács Valentin és csapata)

A fiatal startup csapat egy történelmi tananyagot, a Maratoni csatát dolgozta fel Minecraft kalandpályaként és ezt próbálhatták ki a terembe látogató gyerekek.

Kid watch bemutató (Hegyi Barnabás – Vodafone)

A gyerekek különböző szituációs játékokon keresztül próbálhatták ki azt, hogy mennyit tudnak kihozni a Kid watch-ból.

Felsősök programjai:

Karrier coaching (Kiss Orsolya, Varju-Katona Ágnes, Müller Csaba ,Coachingcentrum)

A Coachingcentrum munkatársai karrier teamcoachingot tartottak és beszélgettek a gyerekekkel a jövő szakmáiról, fontos készségekről és karrier irányokról.

Skool (Kendra Fanni, Mekis Péter)
A Skool csapatának workshopján betekinthettek a gyerekek a programozás rejtelmeibe.

UNICEF Ébresztő-óra (Réti Júlia és Csapláros Niki, UNICEF)

Mi a különbség az emberi jogok és a gyerekjogok között? Van jogom a játékhoz és a szabadidőhöz? Mit csináljak, ha online zaklatnak az osztálytársaim? A fenti kérdésekre is választ adott az Ébresztő-óra az UNICEF Magyarország iskolai programja.

Tárnok Zsolt (Chief Designer, Mazzanti automobili ) workshopja

Tárnok Zsolt luxusautó tervező mesélt a gyerekeknek a formatervezésről, annak lépéseiről és arról, hogy miként kapcsolódnak egymáshoz a funkciók, az ergonómia: nem csak jónak, kényelmesnek, de használhatónak is kell lennie egy tárgynak. Mindezt saját autómaketteken és 3D nyomtatással készült eszközökön mutatta be.

Cser Boglárka workshopja
Cser Boglárka a 3D nyomtatás rejtelmeibe és lehetőségeibe avatta be a gyerekeket.

Lévai Richárd (Liftup, RG Stúdió) workshopja

Az egyik legismertebb hazai közösségi média szakértő bemutatta a gyerekeknek a legújabb eszközöket, melyekkel tartalmakat készíthetnek a közösségi média felületekre (pl. gimbal, 360 fokos kamera, VR szemüveg stb). A gyerekek megismerték a legújabb trendeket és figyelmeztették őket arra is, hogy mire vigyázzanak a népszerű felületeken.

Darts és matek foglalkozás Székely ‘Penge’ Pállal (DartsMatek)

Magyarország első hivatásos darts versenyzője, a többszörös magyar és szuperbajnok Székely ‘Penge’ Pál bemutatta, hogy miként darts-ozhatunk és matekozhatunk egyszerre a DartsMatek segítségével.

További képek itt.

 

A fotókat Bánhalmi Árpád és Udvarhelyi Gergely készítette

Hozzászólás, vagy Visszakövetés

Hozzászólás

  • FELVÉTELI EREDMÉNYEK

  • Naptár

  • beni

     

  • Archívum

  • Powered by WordPress | Designed by: WordPress Themes | Thanks to best wordpress themes, Find WordPress Themes and Themes Directory